piątek, 29 marca 2024

Warto przeczytać

SEZON GRZYBOWY W PEŁNI


Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne, a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:

 Niema właściwego sposobu (poza atlasem ) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego
 Smak jest zawodną wskazówką, bo np. muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny ,słodkawy smak
 Sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki
 Powinno się sięgać wyłącznie po znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić.
 Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.
 Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywką dla pleśni i bakterii.
 Pomylenie gatunków grzybów często występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci lub gdy zbieranie odbywa się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym.
 Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.
 Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom.
 Konieczne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.
 Przy podejrzeniu zatrucia- nudnościach, bólach brzucha lub wymiotach u dzieci – nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby
 Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych.


NIE WIERZ W PRZESĄDY

 Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA -! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy, że również dla człowieka są one bezpieczne.
 Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne- NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym , czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.
 Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród grzybów znajduje się grzyb trojacy- NIEPRAWDA
 I odwrotnie….Nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących- NIEPRAWDA

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie
2007

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.