Podlaski Dzień Kukurydzy

aktualizacja: 2020-09-14 20:54:35     nr wiadomości: 43396     przeczytano: 1781     Ilość komentarzy komentarze: 0

Jak co roku, na polach doświadczalnych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie w niedzielę (13.09) spotkali się rolnicy, naukowcy i przedstawiciele branży, aby wymienić swe poglądy i podzielić się doświadczeniami na temat uprawy i przetwarzania kukurydzy.

Uczestnicy imprezy mogli zapoznać się z kolekcją 111 odmian kukurydzy o różnej klasie wczesności z 19 firm nasiennych. Doradcy z PODR Szepietowo i przedstawiciele firm oferujących nasiona kukurydzy udzielali informacji na temat wymagań  i uprawy poszczególnych odmian. Swoje stoiska miały również liczne instytucje i organizacje działające na rzecz rolnictwa. Dodatkowo szeroką ofertę produktów  zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń do zbioru i konserwacji kukurydzy, a także producenci środków do produkcji rolnej.

Organizatorzy przygotowali również atrakcję dla wszystkich, którzy interesują się kukurydzą pod kątem kulinarnym. Została przeprowadzona promocja „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych” finansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Była to degustacja potraw zrobionych przy użyciu kukurydzy. Można było spróbować zupy kukurydzianej, bułeczek z mąki kukurydzianej oraz placków kukurydzianych.


źródło i fot. PODR w Szepietowie

Dodaj komentarz

Treść:


Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy możliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.