Jak co roku, na polach doświadczalnych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie w niedzielę (13.09) spotkali się rolnicy, naukowcy i przedstawiciele branży, aby wymienić swe poglądy i podzielić się doświadczeniami na temat uprawy i przetwarzania kukurydzy.
Uczestnicy imprezy mogli zapoznać się z kolekcją 111 odmian kukurydzy o różnej klasie wczesności z 19 firm nasiennych. Doradcy z PODR Szepietowo i przedstawiciele firm oferujących nasiona kukurydzy udzielali informacji na temat wymagań i uprawy poszczególnych odmian. Swoje stoiska miały również liczne instytucje i organizacje działające na rzecz rolnictwa. Dodatkowo szeroką ofertę produktów zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń do zbioru i konserwacji kukurydzy, a także producenci środków do produkcji rolnej.
Organizatorzy przygotowali również atrakcję dla wszystkich, którzy interesują się kukurydzą pod kątem kulinarnym. Została przeprowadzona promocja „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych” finansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Była to degustacja potraw zrobionych przy użyciu kukurydzy. Można było spróbować zupy kukurydzianej, bułeczek z mąki kukurydzianej oraz placków kukurydzianych.
źródło i fot. PODR w Szepietowie
czwartek, 18 kwietnia 2024
piątek, 19 kwietnia 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)