Czym zastąpić cukier?

aktualizacja: 2020-06-19 17:40:47     nr wiadomości: 42682     przeczytano: 462     Ilość komentarzy komentarze: 0

Biały cukier to najpopularniejszy i najtańszy środek słodzący nie tylko w Polsce, ale również na świecie. Dodaje się go do kawy, herbaty, kompotów. To także bazowy składnik ciast, deserów, soków i przetworów owocowych.

Po cukier sięgamy dość często, w wielu przypadkach zupełnie nieświadomie jedząc słodycze i pijąc kolorowe napoje. Nadmierne spożycie cukru prowadzi do nadwagi i otyłości oraz do cukrzycy nie tylko wśród dorosłych, także wśród dzieci.

Spożywanie cukru w nadmiernych ilościach powoduje też szybki rozwój próchnicy zębów. Warto zrezygnować z białego cukru lub chociaż ograniczyć jego spożywanie. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru. Są zdecydowanie zdrowsze niż cukier. Oto niektóre z nich:

Miód

Wprawdzie miód jest słodszy od cukru i bardziej kaloryczny, ale jest bardzo zdrowy. Jest bogactwem witamin oraz mikro- i makroelementów. Miód to również naturalny antybiotyk i probiotyk. Miody  posiadają właściwości łagodzące kaszel, katar sienny, astmę. Atrakcyjna oferta miodów w sklepie Ranozebrano.pl. Mają działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, wpływają na lepszą wydolność mięśnia sercowego.

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest uzyskiwany z soku klonu kanadyjskiego. To zdrowy zamiennik cukru, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz wiele mikro- i makroelementów. Posiada działanie antybakteryjne, antynowotworowe, antyoksydacyjne. To produkt dość drogi, jest też mniej słodki niż miód i biały cukier.

Ksylitol

Ksylitol to cukier brzozowy. Zawiera mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier, ma też niski indeks glikemiczny. To idealny środek słodzący dla cukrzyków. Ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Przyjmowany długotrwale hamuje apetyt na słodycze.

Stewia

Stewia to naturalny słodzik, roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest o wiele słodsza od cukru, dlatego do posłodzenia herbaty, kawy czy deserów wystarczy niewielka ilość. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii to odpowiednik jednej szklanki cukru.

Do słodzenia używa się zarówno świeżych, jak i suszonych praz sproszkowanych liści stewii. Dostępne są także płyny i tabletki ze stewii.

Syrop daktylowy

Daktyle oprócz tego, że są bardzo słodkie zawierają też dużo wartościowych składników odżywczych. Syrop daktylowy jest również bogaty w witaminy i minerały, można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jest bardzo drogi. Jest o wiele słodszy niż cukier. Można go przygotować samodzielnie, jest to jednak dość pracochłonne.

 
Dodaj komentarz

Treść:


Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy możliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.