Andrzejki w Boguszach / Menu

aktualizacja: 2017-11-13 08:29:08     nr wiadomości: 33266     przeczytano: 5476     Ilość komentarzy komentarze: 3

 

M E N U    A N D R Z E J K I    A. D.    2 0 1 7
-   M A Z U R S K I     O Ś R O D E K    S Z Y C H

 

1. Delikatny krem z nutą świeżego kopru, serwowany z drobiowymi knedlami.

2. Wspomnienie włoskiego lata, ukryte w delikatności piersi kurczaka, nafaszerowanej
suszonymi pomidorami, z ziemniakami purre okraszonymi salsą verde i sałatką 
pekińską z francuskim vinegrette.

3. Rozmaitości kuchni regionalnej:

- klasyczny domowy kartacz nadziany młodym warchlakiem;
- tradycyjna babka ziemniaczana ze swojskim boczkiem;
- kwartet pierogów wiejskich faszerowanych:

*z mięsem;   *z kapustą i grzybami;   *ze szpinakiem i bekonem;  *z kaszanką rybną;

- soczysty schab faszerowany kruchą kapustą i złocistymi pieczarkami;
- udko kurczaka faszerowane paluszkami surimi doprawione ziołowym curry;

- vol-au-vent z miruny z warzywami.

4. Kwaśnica góralska przygotowana na wędzonym ziobrze

Dodatki do potraw ciepłych:
– ziemniaki po francusku,
– ziemniaki opiekane po polsku z ziołami,
– kasza pęczak przygotowana na sposób staropolski,

Rozmaitości przystawek zimnych:
– carpccio z golonki wieprzowej na musztardzie rosyjskiej,

– opiekana ryba morska w marynacie śródziemnomorskiej z papryczką peperoni,
– śledź po szwedzku w marynacie cebulowej,
– półmisek wędlin z domowej wędzarni,
– półmisek rolad i pasztetów z babcinej spiżarni,
– głębia smaku ukryta w delikatności tymbalików drobiowych,
– sałatka szefowej kuchni Elwiry Baliszewskiej

Atrakcja wieczoru andzrzejkowego:
– podróż kulinarna po stołach Japonii w odsłonie klasycznego sushi.

Dodatki do przystawek zimnych:

– sos chrzanowy,
– ćwikła z tartym chrzanem,
– kosz ciepłych bułek,

– zestaw tradycyjnego pieczywa na polskim zakwasie,
– duet marynowanych warzyw

Małe co nieco:
– mus owocowy,
– mus czekoladowy,
– ciasto z domowej cukierni.

Coś dla ducha:
– kawa, herbata, soki, napoje typu soft

 

Rok temu bylo super
Napisał: A. dodano: 2017-10-21 06:58:51

Bede na pewno rok temu było czadowo
Napisał: Jasia dodano: 2017-10-24 11:04:27

Smakowite menu bandę napewno
Napisał: Jola dodano: 2017-11-12 14:32:15

Dodaj komentarz

Treść:


Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy możliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.