Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są podstawowe substancje odżywcze, do których należą białka, cukry, węglowodany oraz minerały i witaminy. Dostarczają one materiału do odbudowy tkanek oraz energii potrzebnej do zachowania podstawowych czynności życiowych, takich jak krążenie krwi, oddychanie, trawienie, wytwarzanie ciepła, praca fizyczna itd.
Niedobór któregoś z tych składników prowadzi do zaburzenia procesów przemiany materii, a tym samym do zachwiania równowagi organizmu.
Czym jest żywienie medyczne?
Aby zapobiec zaburzeniom metabolicznym, spowodowanym niedoborem substancji odżywczych, naukowcy opracowali skład tzw. żywności medycznej, która może być przyjmowana przez pacjenta drogą doustną, dojelitową lub pozajelitową – w zależności od jego kondycji fizycznej i ogólnego stanu zdrowia. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, w zależności od przeznaczenia, zawiera witaminy i minerały oraz substancje dostarczające białko i energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory powstałe na skutek choroby lub błędów żywieniowych są dzięki żywieniu medycznemu skutecznie wyrównywane, a pacjent szybciej powraca do zdrowia.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Jak podają najnowsze statystyki, bezpośrednią przyczynę zgonów w przypadku chorób przewlekłych i nowotworowych u dzieci oraz osób starszych stanowi niedożywienie, a nie schorzenie główne. Dlatego tak ważne jest wzbogacanie diety pacjentów lub wręcz zastępowanie jej preparatami specjalnego przeznaczenia medycznego. Są one dobrze zbilansowane i mogą nawet stanowić, w uzasadnionych przypadkach, jedyne źródło pożywienia dla osób chorych. Produkowane są najczęściej w postaci drinków o wielu smakach i aromatach, dzięki czemu łatwo dobrać je do indywidualnych upodobań pacjenta. Podzielono je na różne grupy, w zależności od przeznaczenia – wyróżniamy preparaty stosowane w onkologii, w chorobach wieku podeszłego, cukrzycy, chorobach wątroby, niewydolności nerek, przy zaburzeniach wchłaniania oraz przeznaczone dla pacjentów znajdujących się w okresie okołooperacyjnym. Osobną grupę produktów stanowią preparaty stosowane u chorych dzieci w wieku 1-12 lat.
Kiedy stosujemy żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?
Żywienie medyczne przeznaczone jest przede wszystkim dla pacjentów cierpiących na choroby układu pokarmowego. Są to: zaburzenia wchłaniania, nieswoiste stany zapalne jelit, nowotwory trzustki, żołądka czy przełyku oraz schorzenia wątroby i trzustki. Stosuje się je również u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko. Są to pacjenci po przebytym udarze, po urazie głowy, będący w okresie przed- i pooperacyjnym, chorych na anoreksję, stwardnienie zanikowe boczne, mukowiscydozę, czy fenyloketonurię. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest niezastąpiona w przypadkach, kiedy pacjent nie jest w stanie przyjmować normalnych posiłków. Najczęściej jest to spowodowane bezwładem lub niedowładem kończyn, paraliżem i chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Dotyczy to także pacjentów z chorobami przełyku oraz dziąseł i uzębienia, które uniemożliwiają normalne przeżuwanie i przełykanie pokarmu. Drastyczne braki w uzębieniu oraz niemożność korzystania z protezy zębowej sprawiają, że osoby chore nie tylko mają kłopoty ze spożywaniem posiłków, ale również przeżywają dyskomfort psychiczny. Można im łatwo dopomóc poprzez wstawienie implantu. Odrębną grupę pacjentów stanowią osoby, które nie chcą spożywać normalnych posiłków z powodu braku apetytu lub jadłowstrętu.
Zalety stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Wyróżnia się 5 kluczowych zalet żywności specjalnego przeznaczenia medycznego:
Warto pamiętać również o tym, że żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może stanowić skuteczną pomoc podczas nudności czy biegunki.
piątek, 20 grudnia 2024
sobota, 14 grudnia 2024
Komentarze (0)