piątek, 29 marca 2024

Z kraju i ze świata

Koniec produkcji kebabów?

Jeżeli Unia Europejska wprowadzi nowe prawo, to najprawdopodobniej ze sprzedaży znikną popularne kebaby. Powodem tych ograniczeń są związki chemiczne  /​fosforan / obecne w mięsie używanym do przygotowania potrawy, które zdaniem eurodeputowanych mogą przyczyniać się do chorób sercowo-naczyniowych.

Fosforan jest używany w zamrożonym mięsie, z którego przygotowywane są kebaby. Te związki chemiczne pozwalają na zatrzymanie w mięsie wody i w ten sposób ochronienie go przed rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie, a także przed wysuszeniem.

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.